Zwycięska praca w konkursie noworocznym autorstwa Martainna. Bardzo szybki rozwój technologiczny XX i początku XXI wieku nie ominął również kwestii żywienia. Rozwój ten przyniósł ze sobą wiele korzyści, ale też i bardzo wiele zagrożeń wynikających ze stosowania różnego rodzaju polepszaczy, zamienników, czy też substancji mających zapewniać wyższą [...]
Jeśli był ten temat to sorry (nie znalazłem) Uzytkownik Kamil Nowakowski z HiTec podał takie info nt. odżywek z soją. Wynika z niego, że są wręcz lepsze :P Macie może jakiś link do badań potwierdzający lub obalający tą tezę? W dziale badania kazali mi założyć tutaj .. od razu wyprzedzam dziwne nie czasowe teorie, do poczytania: ANABOLICZNE [...]
Dieta Dzień pierwszy Śniadanie ( godz. 7.00 - 7.30) Płatki owsiane 70g ( niepełna szklanka) na mleku 400g ( dwie szklanki mleka) + 20g rodzynek ( 1/3 filiżanki suchych rodzynek), do tego 2 duże jaja na miękko, 140g,szczypta soli, dwie kanapki z pieczywa razowego żytniego z soją i słonecznikiem ( 50g)posmarowane masłem ( 5g), z zielona sałatą ( [...]
w wakacyjnym numerze magazynu Kulturystyka i Fitness (KiF 7-8/2010) ukazał się artykuł autorstwa naszego specjalisty, Justyny Mizery, dietetyka sportowego Wakacje kulturysty - relaks, czy stres? Okres wakacji to czas, kiedy w siłowniach zaczyna się „sezon ogórkowy", a kulturyści chwilowo odpuszczają z intensywnym treningiem, by oddać się pokusom [...]
taki sobie art,można przeczytać -może komuś się przyda Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu. Ogromne zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele [...]
Chleb nasz powszedni - błonnik, chleb, chleb pełnoziarnisty, dieta, pieczywo Chleb nasz powszedni Kto chce schudnąć, rezygnuje przede wszystkim z pieczywa. Tymczasem amerykańscy żywieniowcy namawiają do zjadania co najmniej pięciu kromek chleba dziennie! Dla zdrowia i szczupłej sylwetki. Pieczywo to przede wszystkim źródło dużej ilości [...]
Wśród twoich kolegów są tacy którzy są z natury otyli, są koledzy którzy są chudzi niemiłosiernie i są też tacy, którzy wyglądają w "miarę normalnie" czyli posiadają przeciętną masę mięśniową oraz przeciętne zatłuszczenie (dla mężczyzn mieści się ono w granicach 10-18% bfs) a jeśli masz szczęście masz kolegę który jest zdecydowanie bardziej [...]
Witam, poniżej zwycięska praca Martainna na temat The Velocity Diet, zapraszam także do przeczytania reszty artykułów, które pojawią się lada chwila. The Velocity Diet - dieta cud, czy kolejny pic na wodę? Hmm, ciężkie pytanie. Picem na wodę nie jest na pewno, ponieważ przynosi znakomite efekty. Czy jest dietą cud? Nie, raczej nie. Jest oparta [...]
/SFD/Images/2016/7/27/a741b76590b841ee90cc7c3bab7f9581.jpg Poznać i zrozumieć regenerację Temat regeneracji ciężko byłoby wyczerpać w doktoracie, a co dopiero w jednym artykule. Sama odpowiedź na pytanie czym jest regeneracja jest już dużym wyzwaniem – jeśli chcemy podejść do sprawy kompleksowo. Moim celem jest zainteresowanie Was tą tematyką [...]
Witam, Podczytuję od dłuższego czasu sfd i bardzo, ale to bardzo bym prosiła doświadczone osoby, które zapewne spotkały się niejednokrotnie z trudnymi przypadkami pewnie nawet i gorszymi ode mnie o poradę. Hehe mi to pewnie psycholog wpierw potrzebny ale liczę, że się bez tego obędzie:) Zależy mi by zrobić możliwie najwięcej by naprawić swój [...]
Wklejam to poniewaz na wyszukiwarce niczego takigo nie znalazłem CIEKAWOSTKI TRENINGOWE -------------------------------------------------------------------------------- Ludzkie ciało ma ponad 600 mięsni, które zawierają ponad 6 mld włókień mięśniowych. Każde włókno jest tak silne, że może podtrzymać ciężar przewyższający je wagą 1000 razy [...]
co prawda osobiscie mam teraz troche inne zapatrzenie na diete ale kiedys skrobnalem kilka slow wiec wrzuce, przyda sie poczatkujacym i milo sie czyta moge gdzie-nie-gdzie fantazjowac wiec nie bierzcie sobie wszystkiego tego co jest tam napisane do siebie --------------- Jak sie okazuje dieta jest najważniejszym elementem całej tej układanki. [...]
Myślę, że tekst przydatny i pożyteczny. Dlatego go zapodaję. Jeśli sięnie podoba to skasować WARZYWNE ZROWIE I WARIACJE Warzywa powinny stanowić niezastąpiony element każdego posiłku naszego codziennego menu. Są bowiem skarbnicą witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, a przy tym zwykle dostarczają niewielkiej ilości kalorii. [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Blonnik_Witalny_PLUS_Acerola_i_Fibregum__Probiotyk_z_Prebiotykiem_GRATIS_i32146_d380x380.jpg Medicaline Błonnik Witalny PLUS Acerola i Fibregum (500 g) Błonnik Witalny PLUS to idealne rozwiązanie dla Ciebie - naturalne, zdrowe i wygodne! - Błonnik Witalny PLUS Acerola i FIBREGUM, to jedyny błonnik witalny na [...]
Dieta śródziemnomorska Wzmacnia system odpornościowy. Pozwala zachować kondycję fizyczną i doskonałe samopoczucie. Hamuje rozwój miażdżycy, chroni przed zawałem serca i wieloma nowotworami. Jej zalety trudno przecenić. Masz więcej niż 25 lat i jadasz tradycyjnie “po polsku", a od czasu do czasu nie odmawiasz sobie hamburgera czy frytek? Jeśli tak, [...]
BŁĘDY ŻYWIENIOWE Źle dobrane posiłki zamiast dostarczać odżywczych składników, op prostu szkodzą. Sposób odżywiania się jest jednym z ważnych elementów decydujących o zdrowiu, na który można świadomie wpływać. Do ilustracji tego problemu warto nadmienić, że cechy wrodzone w zaledwie 20% mają wpływ na nasze zdrowie, a styl życia aż w 60% i połowę [...]
Węglowodany to jedna z trzech podstawowych, obok białka i tłuszczów grup żywnościowych. łatwo przyswajalna, biorąca bezpośredni udział w metabolizmie komórkowym. Dlatego też, to właśnie z węglowodanów organizm najchętniej czerpie energię. Bez odpowiedniej ilości tej energii wykluczony jest jakikolwiek wysiłek. Najprościej rzecz ujmując ilość [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka To, że nadmiar cholesterolu organizmie stwarza zagrożenie dla zdrowia, nie budzi już żadnych wątpliwości. Jak udowodniono w licznych badaniach, wysoki poziom tego składnika sprzyja rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i zwiększa ryzyko zawału serca. Na szczęście, zaburzenia tego typu można [...]
Kolejny z serii artykułów typowo technologicznych. Hydrokoloidy stosowane są w dużej czesci produktów spożywczych, wiec warto cos o nich wiedziec. Hydrokoloidy - są to substancje żelujące i zagęszczające, stosowane w technologii żywności. Są to biopolimery o dużej masie cząsteczkowej , rozpuszczalne w wodzie lub tworzące w niej zawiesinę. [...]
Moda na szczupłą sylwetkę powoduje, że chętnie sięgamy po coraz dziwniejsze diety. Bezkrytycznie wierzymy, że istnieją cudowne metody pozbycia się zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Nie zastanawiamy się nad zasadnością ich stosowania, ani często absurdalnymi teoriami głoszonymi przez ich autorów. Warto więc poznać kilka faktów. Zanim [...]